گزارش‌ها نشان می‌دهد دستگاه قضایی روسیه در سال‌های اخیر، سرکوب آزادی بیان در فضای مجازی را به شدت افزایش داده است.

برآوردها حاکی از آن است که حدود ۳۵ هزار پرونده قضایی در ارتباط با اظهارنظر در شبکه‌های اجتماعی تشکیل شده و بیش از هزار نفر به اتهام جرایم کیفری محاکمه شده‌اند. در سال گذشته، شمار این پرونده‌ها ۴۳ درصد و امسال نیز ۵۷ درصد نسبت به سال‌های پیش از جنگ افزایش یافته است.

 

طبق گزارش «نوایا گازتا-اروپا»، در روسیه کسی که تصویر صلیب شکسته منتشر کند و فردی که تنها جمله‌ای ساده مانند «نه به جنگ» بنویسد، هر دو با مجازات مشابه روبه‌رو می‌شوند. این رفتار دیکتاتوری روسیه تنها به امروز محدود نمی‌شود؛ از ده سال پیش، سرکوب فعالیت‌های اینترنتی با عناوینی چون مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی آغاز شده است.

 

اما نقطه عطف این سرکوب‌ها، تصویب «قانون مبارزه با خدشه‌دار کردن احساسات مذهبی» در سال ۲۰۱۳ بود که بهانه‌ای برای بازداشت گسترده مخالفان شد. از آن زمان، هزاران نفر به بهانه‌های واهی محکوم شدند. جالب‌تر اینکه پس از ورود روسیه به جنگ سوریه، اتهامات جدیدی نظیر حمایت از داعش برای سرکوب منتقدان به این فهرست افزوده شد.

 

دستگاه سرکوبگر کرملین نشان داده است که آزادی بیان در روسیه، چه در خیابان‌ها و چه در فضای مجازی، تنها سرابی است که با دیکتاتوری پوتین از بین رفته است.