درگیری‌های شدید در استان‌های ادلب و حلب بار دیگر رژیم بشار اسد را در معرض بحران قرار داده است. گروه‌های مسلح مخالف اسد، از جمله هیئت تحریرالشام، طی سه روز گذشته موفق شده‌اند ۷۰ شهرک و روستا را به کنترل خود درآورند.

 منطقه سراقب، یکی از نقاط استراتژیک در شمال غرب سوریه، اکنون به دست مخالفان افتاده و رژیم اسد ضربه‌ای سنگین دریافت کرده است.

 

این تحولات، که باعث آوارگی بیش از ۱۰ هزار غیرنظامی شده، بار دیگر نقض آشکار توافقات کاهش تنش در روند آستانه را نشان می‌دهد. در حالی که جمهوری اسلامی ایران همچنان به حمایت از اسد ادامه می‌دهد، سخنگوی وزارت خارجه رژیم از ارائه جزئیات درباره نحوه این حمایت طفره رفت.

 

در همین حال، رسانه‌های وابسته به جمهوری اسلامی تلاش کرده‌اند با اتهام‌زنی به ترکیه و مرتبط کردن این درگیری‌ها با آتش‌بس حزب‌الله و اسرائیل، نقش ایران در این بحران را کم‌رنگ جلوه دهند. اما تحلیلگران معتقدند که شکست‌های حزب‌الله در جنگ اخیر با اسرائیل و کاهش نفوذ تهران در سوریه، نقش مهمی در جرأت‌بخشی به نیروهای مخالف اسد داشته است.

 

همچنین، گزارش‌هایی از نزدیکی بیشتر اسد به روسیه و تلاش مسکو برای کاهش نفوذ ایران در سوریه منتشر شده است. به نظر می‌رسد که بشار اسد دیگر ایران را حامی اصلی خود نمی‌داند و رویکرد جدید روسیه نیز می‌تواند قطع ارتباط ایران با حزب‌الله و کاهش قدرت منطقه‌ای تهران را تسریع کند.

 

در این شرایط، جمهوری اسلامی که خود درگیر بحران‌های داخلی و خارجی است، بیش از پیش در باتلاق سوریه فرو رفته و آینده نفوذ آن در منطقه در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.