وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی هنوز واکنشی به تفتیش هواپیمای ایرانی در فرودگاه بیروت نشان نداده است.
شبکه العالم، وابسته به جمهوری اسلامی، روز جمعه گزارش داد مقامات امنیتی فرودگاه بیروت در تلاش برای بازرسی چمدانهای هیئت دیپلماتیک ایرانی بودند که با مخالفت دیپلماتهای ایرانی مواجه شده و منجر به بروز تنش شده است.
العالم همچنین افزود که پس از این حادثه، دهها جوان شیعه سوار بر موتورسیکلت به سمت فرودگاه بیروت حرکت کردند و ارتش لبنان نیز برای جلوگیری از تشدید بحران، راههای منتهی به فرودگاه را بست.
بازرسیهای تکراری و هشدار لبنانیها
این دومین بار در یک هفته گذشته است که مقامات امنیتی فرودگاه بیروت یک هواپیمای ایرانی را به همراه وسایل مسافران داخل آن بازرسی میکنند.
مقامات لبنانی پیشتر اعلام کرده بودند که هر پول نقد یا محموله مشکوکی که در هواپیما پیدا شود، توقیف و به دولت لبنان تحویل داده خواهد شد.
به گزارش رسانهها، به مقامات ایرانی اطلاع داده شده است که هرگونه محموله مشکوک در آینده توقیف خواهد شد.
این هشدار در پی انتشار گزارشهایی مبنی بر تلاش جمهوری اسلامی برای انتقال میلیونها دلار به حزبالله لبنان از طریق پروازهای ماهانایر صورت گرفته است.
انتقال پول به حزبالله؛ ادامه حمایتهای مالی ایران
الحدث پنجشنبه به نقل از منابع غربی گزارش داد جمهوری اسلامی از طریق پروازهای ماهانایر میلیونها دلار به حزبالله لبنان منتقل میکند.
نعیم قاسم، دبیرکل حزبالله، اخیراً اعلام کرد که جمهوری اسلامی حدود ۵۰ میلیون دلار به بخشی از خانوارهای آواره لبنانی پرداخت کرده است.
بر اساس گفتههای قاسم، این مبالغ برای کمک به بازسازی خانههای ویرانشده در بیروت و ضاحیه جنوبی توزیع شده است. افراد دریافتکننده در بیروت مبلغ ۱۴ هزار دلار و در مناطق دیگر ۱۲ هزار دلار دریافت کردهاند.
پول نقد برای گروههای نیابتی؛ از غزه تا لبنان
در سالهای گذشته، گزارشهای متعددی از انتقال پول نقد توسط جمهوری اسلامی به گروههای نیابتی خود منتشر شده است.
محمود الزهار، عضو ارشد حماس، در سال ۱۳۹۹ اعلام کرد که در سال ۲۰۰۶ در تهران چند کیف حاوی ۲۲ میلیون دلار از قاسم سلیمانی، فرمانده وقت نیروی قدس سپاه پاسداران، دریافت کرده است.
همچنین خبرگزاری چینی شینهوا در خرداد ۱۳۹۸ گزارش داد که جمهوری اسلامی مبلغ ۶۵۱ هزار دلار بین خانوادههای فلسطینی غزه توزیع کرده است. این اقدامات نشاندهنده ادامه حمایتهای مالی ایران از گروههای نیابتی در منطقه است.
چالشهای بینالمللی جمهوری اسلامی
تکرار چنین اقداماتی، همواره جمهوری اسلامی را در معرض انتقادات بینالمللی قرار داده است. مقامات لبنانی نیز تأکید کردهاند که هرگونه اقدام مشکوک در آینده با برخورد قانونی مواجه خواهد شد.
با افزایش فشارهای داخلی و خارجی، رفتارهای جمهوری اسلامی در انتقال پول به گروههای نیابتی، بیش از پیش زیر ذرهبین قرار گرفته است.